Bagaimana Hypnosis Boleh Membantu Anda untuk membangunkan tabiat yang Lebih Baik

Bagaimana Hypnosis Boleh Membantu Anda untuk membangunkan tabiat yang Lebih Baik

Pertama, apa yang hipnosis?

Hypnosis adalah keadaan kesedaran di mana orang menjadi lebih dibisikkan kepada perubahan.

Perintis atau bapa hipnosis moden, Milton Erickson, pada tahun 1950, menetapkan bahawa orang dapat didorong ke dalam keadaan santai atau seperti berkhayal, di mana mereka boleh menjadi subjek untuk hantar cadangan hipnosis. Hasil kerja beliau telah dibina di atas dan mengembang Bandler dan Grinder pada 1970-an dan 1980-an awal untuk menghasilkan alat-alat bagi membolehkan penggunaan hipnosis untuk mengubah suai tingkah laku seseorang untuk memperbaiki keadaan mereka sedang atau untuk menyelesaikan masalah atau tabiat yang tidak diingini.

Hypnosis adalah sama dengan cara untuk elektrik; kami telah menggunakan elektrik selama lebih 150 tahun tetapi tidak ramai orang yang boleh menjelaskan apa yang elektrik, hanya apa yang dilakukan. Anda menyelak suis lampu, lampu akan menyala.

Begitu juga dengan hipnosis, ia boleh dilihat sebagai proses memindahkan seseorang dari satu gaya operasi untuk satu lagi cara yang kurang biasa yang lebih memberi manfaat kepada individu pada masa hadapan ke masa depan. Hypnosis biasanya adalah keadaan relaksasi yang disebabkan sama dalam beberapa cara untuk meditasi.

Perbezaan utama antara hipnosis dan meditasi adalah yang kedua biasanya melibatkan cuba untuk membersihkan fikiran fokus (iaitu. Untuk berehat dan berfikir apa-apa) manakala bekas percubaan untuk memfokuskan minda pada aspek tertentu bahawa subjek mahu mengubah, seperti sebagai berhenti tabiat merokok dan melibatkan persatuan yang lebih positif daripada yang negatif kepada tingkah laku yang berubah. Oleh itu, ia adalah satu proses kognitif atau pembelajaran di peringkat bawah sedar.

Ini adalah penjelasan mudah hipnosis dan apa yang boleh dilakukan dan terdapat banyak bentuk hipnosis seperti hipnosis 'pentas', hipnosis diri dan ahli terapi hipnosis berpandu hanya untuk menamakan beberapa. Sesetengah orang mungkin biasa di mana pelaku mahir hypnotizes penonton yang keseluruhan atau sebahagian daripadanya untuk melakukan aksi atau untuk memaparkan tingkah laku mereka biasanya tidak akan melakukannya di khalayak ramai.

Walau bagaimanapun, ini tidak adalah apa yang kebanyakan hipnosis adalah tentang; ia adalah menghiburkan dan lucu tetapi tidak terapeutik atau berguna dalam perubahan tingkah laku yang berterusan untuk individu. Jadi, hipnosis melibatkan keadaan relaksasi berpandu, sama ada melalui terapi atau oleh diri anda, dengan menggunakan pita dan media yang lain atau sesi terapi.

Walaupun dalam keadaan hipnosis, cadangan positif dan pengaturcaraan semula fikiran dan tingkah laku yang boleh dibuat untuk membawa perubahan untuk meningkatkan tingkah laku peribadi dan tabiat ke masa depan. Ia tidak melibatkan 'kawalan minda', sihir atau kaedah pendusta; ia adalah satu kaedah terapeutik yang mantap dengan banyak manfaat yang berpotensi, sama dengan meditasi dalam beberapa cara.

Kerja-kerja Milton Erickson amat menarik dan sering boleh menjadi sangat bermanfaat dalam memahami bagaimana untuk mengubah tabiat negatif atau tingkah laku dengan tabiat positif dan tingkah laku, untuk menggalakkan masa depan yang lebih baik untuk orang yang ingin menukar beberapa aspek hidupnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar